Avocat dreptul concurentei

Share Button

Avocat dreptul concurenteiIn vederea promovarii intereselor consumatorilor, statul a instituit un cadrul legal pentru protectia, mentinerea si stimularea concurentei si a unui mediu concurential normal.
Statul considera, cu titlu de regula, ca preturile produselor si tarifele serviciilor si lucrarilor trebuie determinate in mod liber prin concurenta, pe baza cererii si ofertei. Abaterile de la aceasta regula sunt reglementate si supravegheate.
In acest sens, sunt interzise orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici ori asociatiile de agenti economici, orice decizii luate de asociatiile de agenti economici si orice practici concertate, care au ca obiect sau au ca efect restrangerea, impiedicarea ori denaturarea concurentei pe piata romaneasca sau pe o parte a acesteia. Rolul central in materia concurentei si, deopotriva, in ce priveste dreptul concurentei, revine Consiliului Concurentei, autoritate administrativa autonoma în domeniul concurentei, cu personalitate juridica, care isi exercita atributiile potrivit prevederilor Legii nr. 21/1996.
Importanta dreptului concurentei este atat de mare incat reglementarile in materie intereseaza nu doar aspecte administrative, si mediul de afaceri, ci se proiecteaza si asupra circuitului civil. Sunt nule de drept orice intelegeri sau decizii interzise, respectiv orice angajamente, conventii ori clauze contractuale raportandu-se la o practica anticoncurentiala, precum si orice acte prin care se concretizeaza actiuni sau inactiuni ale autoritatilor si institutiilor administratiei publice centrale ori locale si ale entitatilor catre care acestea isi deleaga atributiile, care restrang, impiedica sau denatureaza concurenta, de exemplu prin, limitarea libertatii comertului sau autonomiei intreprinderilor ori stabilirea de conditii discriminatorii pentru activitatea intreprinderilor.

Acţiunea în concurenţă neloială este în principal o acţiune civilă.
Cu privire la natura acestei acţiuni s-au exprimat opinii variate.
S-a exprimat opinia că acţiunea în concurenţă neloială este un mijloc de apărare a unui drept.
Teza potrivit căreia acţiunea în concurenţă neloială este un mijloc de apărare a fondului de comerţ, teză denumită şi comercialistă, este susţinută de Tudor Popescu.
Opinia dominantă consideră acţiunea în concurenţă neloială o acţiune în responsabilitate delictuală de tip special care nu-şi are temeiul în încălcarea unui drept.
Răspunderea pentru actele de concurenţă neloială se naşte în exerciţiul unui drept.
Pentru mai multe detalii urmareste Wikipedia

TAGURI

avocat dreptul concurentei

avocat dreptul concurentei, un avocat dreptul concurentei Diana Ciocarlan, Diana Ciocarlan avocat dreptul concurentei

Share Button
0

Related Posts

Avocat dreptul protectiei consumatorului

Statul, prin mijloacele prevazute de lege, protejeaza cetatenii in calitatea lor de consumatori, asigurind cadrul necesar accesului neingradit la pro duse si servicii, informarii lor complete despre caracteristicile esentiale ale…
Read more

Avocat dreptul muncii

Dreptul muncii este ramura de drept care cuprinde normele juridice aplicabile relatiilor de munca individuale si colective ce se nasc intre patroni si salariati cu ocazia prestarii muncii .Prestarea muncii…
Read more

Avocat dreptul mediului

Definiţia, metoda de reglementare şi obiectul dreptului mediului. DREPTUL MEDIULUI = ramură de drept distinctă din sistemul de drept românesc, formată din totalitatea normelor juridice care reglementează relaţiile dintre persoane…
Read more
error: Nu poti sa copiezi continutul, dar te invitam sa citesti!
Atinge pentru a ma suna!