Avocat pentru divort si partaj Bucuresti si Ilfov – Diana Ciocârlan

Avocat pentru divort si partaj Bucuresti

Daca ati ajuns pe aceasta pagina cautand avocat pentru divort si partaj Bucuresti sau Ilfov, inseamna ca va aflati intr-o etapa a vietii in care trebuie sa faceti o schimbare semnificativa in relatia dumneavoastra de cuplu, iar divortul pare cea mai potrivita solutie.
Casatoria este, dupa cum legea spune, uniunea liber consimtita intre un barbat si o femeie in scopul intemeierii unei familii.

Daca acest echilibru existent initial este rupt iremediabil, uneori divortul apare ca un remediu, caci continuarea unei casatorii cu orice pret va poate consuma din punct de vedere psihic si fizic.

Indiferent de motiv si de circumstante, atunci cand se ajunge in acest punct al relatiei, divortul nu este un moft sau o razbunare, ci este solutia prevazuta de lege.

Scopul meu, in calitate de avocat, este acela de a va oferi un sprijin in acest proces de ‘separare’ legala. Acest sprijin nu se limiteaza la cel de ordin juridic, ci se completeaza cu cel moral, iar, din experienta mea, cel de-al doilea reprezinta o parte foarte importanta din relatia avocat-client.

Este util ca atunci cand va regasiti intr-o asfel de situatie de viata, sa aveti langa dumneavoastra un profesionist cu experienta care sa va ghideze prin proceduri, dar care sa va si inteleaga si sa comunice cu dumneavoastra pentru a va ajuta sa treceti cat mai usor prin aceasta etapa.

Angajarea avocatului potrivit va poate scuti de surprize neplacute, va poate oferi predictibilitate, stabilitate si confort psihic, foarte utile intr-o perioada a vietii dumneavoastra plina de incertitudini.

Din vasta mea experienta in domeniul divortului si a procedurilor adiacente (partaj) va pot spune ca la finalul acestei ‘calatorii’, care poate fi mai lunga sau mai scurta in functie de situatia particulara a fiecarui client, iese mai castigat acela dintre fostii soti care a reusit sa isi ia de pe umeri macar povara pe care o poate cara in locul lui un avocat specializat in domeniu. Eu spun ca satisfactia poate fi dublata in eventualitatea in care avocatul este dispus sa va ofere si sprijin moral prin experienta de viata acumulata de catre acesta in proceduri judiciare similare.

Avocat pentru divort si partaj Bucuresti Avocat pentru divort si partaj Bucuresti

Din punct de vedere tehnic, legea prevede expres modalitatile prin care se poate obtine divortul:

  1. Divortul prin acordul sotilor – fie la cererea ambilor soti, fie la cererea unuia dintre ei acceptata de catre celalat;
  2. Divortul din culpa/divortul din motive temeinice – din cauza carora raporturile dintre soti sunt grav afectate si continuarea casatoriei nu mai este posibila;
  3. Divortul dupa separarea in fapt de cel putin 2 ani – la cererea unuia dintre soti;
  4. Divortul la cererea sotului a carei stari de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.

 

Exista trei modalitati de obtinere a divortului:

A. Divort pe cale administrativa – cand sotii sunt de acord cu divortul si nu exista copii minori rezultati din casatorie;
B. Divort la notar/pe cale notariala – cand sotii se inteleg cu privire la toate aspectele divortului;
C. Divortul la instanta/pe cale judiciara – cand sotii nu sunt de acord cu privire la toate aspectele divortului, sau exista situatii care impun utilizarea acestei cai (de exemplu, unul dintre soti nu se poate prezenta fizic in cadrul procedurii).

 

Divortul prin acordul sotilor

Indiferent de durata casatoriei si daca exista copii minori rezultati din casatorie, aceasta este cea mai simpla, mai ieftina si mai rapida modalitate de a divorta.

Un avocat pentru divort si partaj Bucuresti ar spune ca daca existand intelegere intre soti privind toate aspectele divortului, niciunul dintre acestia nu are interes sa prelungeasca procedura.

Trebuie mentionat ca divortul prin acordul sotilor se poate obtine pe toate cele 3 trei cai enumerate, cu anumite precizari:

– pe cale administrativa divortul se poate pronunta prin acord daca nu exista copii minori;

– pe cale notariala divortul se poate obtine si daca exista copii minori cu conditia ca cei doi soti sa fie de acord cu privire la toate aspectele adiacente divortului (numele purtat dupa divort, modalitate de exercitare a autoritatii parintesti, stabilirea locuintei copiilor, modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele parintele separat si copii, stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, etc ale copiilor.

 

Este important ca in faza prealabila alegerii modalitatii de divort sa beneficiati de sprijinul unui avocat specializat astfel incat sa stiti care este cea mai buna cale de urmat in cazul dumneavoastra si sa nu pierdeti timp si bani optand pentru o procedura care nu va este aplicabila, sau care este nepotrivita.

 

Divortul din culpa sotilor/din culpa exclusiva a unuia dintre soti/divortul pentru motive temeinice

Acest tip de divort este cel mai ‘tehnic’, motiv pentru care poate ca in aceasta procedura aveti cea mai mare nevoie de sprijinul unui avocat specializat in dreptul familiei.

Am putea asemana aceasta situatie cu cea a unui acuzat dintr-un proces penal, fiind necesar in cele din urma a se stabili a cui a fost vina pentru esecul casatoriei.

Uneori, divortul din culpa exclusiva a unuia dintre soti nu are numai o motivatie legata de orgoliu personal, ci poate avea una cu caracter financiar – asa ca este important sa stiti daca aveti dreptul sa obtineti despagubiri, sau daca riscati sa fiti obligat(a) la plata unor despagubiri bneinteles cu ajutorul unui avocat pentru divort si partaj Bucuresti

Conditiile care trebuie indeplinite in acest caz sunt urmatoarele:

– sa existe motive temeinice de desfacere a casatoriei;

– motivele temeinice sa afecteze grav raporturile dintre soti;

– pentru motivele de mai sus continuarea casatoriei sa nu mai fie posibila.

Pentru a obtine divortul din culpa/divortul pentru motive temeinice este necesar sa va adresati instantei de judecata. Miza unui astfel de litigiu o poate reprezenta, pe langa obtinerea unei hotarari care sa faca dreptate, adica sa constate ca motivul desfacerii casatoriei este culpa unuia dintre soti, si plata unor despagubiri sau a unei prestatii compensatorii catre sotul nevinovat. Daca sunt indeplinite conditiile pentru a obtine astfel de despagubiri, sau dimpotriva, sa fiti obligat(a) la plata acestora, sunt aspecte pe care le va analiza avocatul dumneavoastra in functie de circumstantele cazului concret.

In privinta motivelor temeinice legea nu ne ofera cazuri concrete, ramanand la aprecierea instantei de judecata, apreciere care va fi ghidata de catre parti sau avocatii acestora prin cererile adresate instantei de judecata si prin mijloacele de proba propuse.

In cele mai multe cazuri, motivele temeinice sunt legate de infidelitate, abandon familial, violenta asupra sotului sau copiilor (fizica sau psihica), etc.

 

Divortul in cazul separarii in fapt a sotilor de cel putin 2 ani

Pentru a putea obtine divortul pe aceasta cale trebuie indeplinite, in principal, doua conditii: cea a perioadei de separare și asumarea exclusiva a esecului casatoriei de catre sotul care cere divortul.

Daca celalalt sot se declara de acord cu divortul, casatoria se desface fara mentionarea culpei.

Divortul in cazul separarii in fapt a sotilor de cel putin 2 ani nu se poate obtine decat in fata instantei de judecata.

 

Divortul la cererea sotului a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei

Este o procedura care se poate desfasura numai in fata instantei de judecata, iar in hotarare nu se va face mentiune despre culpa sotilor, avand in vedere ca motivul desfacerii casatoriei este legat de starea de sanatate a unuia dintre soti.

Fac mentiunea ca doar sotul bolnav poate folosi aceasta procedura, ea nefiind permisa celuilalt sot.

 

In continuare voi analiza succint cele trei cai de obtinere a divortului enumerate mai sus

A. Divortul pe cale administrativa/divortul la ofiterul de stare civila/divortul la primarie

Asa cum am aratat anterior, aceasta procedura poate fi folosita doar daca exista acord intre soti si acestia nu au copii minori, nascuti din casatorie sau adoptati.

Procedura este de competenta ofiterului de stare civila.

Cererea de divort pe cale administrativa se face in scris, se depune si se semneaza personal de catre ambii soti, in fata ofiterului de stare civila delagat de la primaria care are in pastrare actul de casatorie sau pe raza careia se afla ultima locuinta comuna a sotilor.

In cerere sotii declara pe proprie raspundere ca:

– sunt de acord cu desfacerea casatoriei;

– nu au copii minori nascuti din casatorie sau adoptati;

– niciunul dintre soti nu este pus sub interdictie;

– nu au mai solicitat altor autoritati desfacerea casatoriei.

Ofiterul inregistreaza cererea si le acorda sotilor un termen de 30 de zile calendaristice pentru eventuala retragere a acesteia. Dupa expirarea acestui termen, daca sotii staruie sa divorteze, vor da o noua declaratie in fata ofiterului de stare civila. Certificatul de divort se elibereaza acestora in termen de maxin 5 zile lucratoare.

 

B. Divortul pe cale notariala/divortul la notar

Divortul la notar se poate realiza si daca exista copii minori nascuti din casatorie sau adoptati, cu conditia ca cei doi soti sa fie de acord cu privire la divort si la toate aspectele complementare acestuia.

La depunerea cererii de divort, sotii pot fi reprezentati la notariat prin mandatar imputernicit cu procura autentica notariala, insa la eliberarea certificatului de divort, trebuie sa se prezinte personal.

Mandatar poate fi si unul dintre soti.

Certificatul de divort se elibereaza dupa trecerea celor 30 de zile calendaristice ‘de gandire’ conferite sotilor in virtutea legii, daca acestia staruie in cererea de divort.

 

C. Divortul la instanta de judecata/divortul la judecatorie

Divortul la instanta de judecata este posibil in orice caz, cu limitele impuse de competenta instantelor romane.

Chiar daca, aparent, divortul la judecatorie este rezervat situatiilor de viata mai complexe, in realitate lucrurile nu stau chiar asa.

Astfel, aceasta procedura este rezervata, de exemplu, si celor care, din diverse motive obiective, nu pot fi prezenti la procedura de judecata, dar si celor care, din motive financiare, nu isi permit un divort la notar.

Cu atat mai mult, atunci cand va regasiti intr-o situatie mai complexa este indicat sa optati de la inceput pentru aceasta procedura.

Avocatul poate veni in sprijinul celor aflati in situatia de a promova o cerere de divort prin consulatii juridice, redactarea cererilor (cerere de chemare in judecata – divort, intampinare divort, cerere reconventionala divort, raspuns la inatmpinare divort, cerere de probe, etc.), asistarea in cursul procedurilor (atunci cand partea este prezenta), reprezentarea in cursul procedurilor (atunci cand partea este absenta)

Indiferent daca exista acord intre soti privind divortul sau nu, ajutorul unui avocat specializat in divort este esential pentru a va asigura ca drepturile si interesele dumneavoastra sunt aparate si va exprimati acordul in cunostinta de cauza, fiind informati corect cu privire la consecintele deciziilor dumneavoastra.

Va invit sa vizionati videoclipurile pe care le-am creat special pentru cei care se afla in situatia unui divort iminent, din dorinta ca acestia sa aiba informatiile de baza privind aceasta procedura.

Avocat pentru divort si partaj Bucuresti si Ilfov

Avocat pentru divort si partaj Bucuresti si Ilfov

Cu drag,

Avocat Diana Ciocârlan – avocat specializat in divort si partaj Bucuresti, Ilfov si imprejurimi
Poti sa citesti si despre Dreptul familiei aici

error: Nu poti sa copiezi continutul, dar te invitam sa citesti!
Atinge pentru a ma suna!