Avocat drept civil

Share Button

Avocat drept civilDreptul pozitiv (dreptul obiectiv) este divizat in doua mari ramuri fundamentale: dreptul public, care reglementeaza raporturile dintre stat si particulari, dreptul privat care reglementeaza raporturile dintre particulari (intre ei).
In aceasta mare diviziune a dreptului obiectiv, dreptul civil face parte din marea ramura a dreptului privat. Ca ramura a dreptului obiectiv, dreptul civil cuprinde totalitatea normelor juridice care reglementeaza, pe de o parte, acele raporturi juridice patrimoniale in care partile apar ca subiecti egali (nesubordonati unul altuia), iar pe de alta parte, acele raporturi personale (nepatrimoniale) in care se manifesta, fie individualitatea persoanei ca subiect de drept, fie conditia juridica a persoanelor fizice si a persoanelor juridice in calitatea lor de participanti la raporturile juridice civile.
Ca ramura a stiintei dreptului, dreptul civil studiaza: normele dreptului civil obiectiv, grupate in institutii juridice specifice; solutiile concrete pronuntate de instantele de judecata in rezolvarea litigiilor civile (jurisprudenta sau practica judiciara); doctrina sau teoria dreptului civil, adica opiniile, tezele si conceptiile formulate de oameni de stiinta (profesori si cercetatori) sau de alti juristi, in urma examinarii analitice si sintetice a normelor legale, a solutiilor jurisprudentiale si a altor opinii doctrinare.
Evident, drepturile civile subiective, ca si obligatiile corelative lor isi gasesc reflectarea corespunzatoare atat in normele dreptului obiectiv, cat si in solutiile jurisprudentiale si in opiniile doctrinare, ele constituind insusi continutul raporturilor juridice de drept civil.

Obiectul si metoda de reglementare al dreptului civil
Elementul de baza in definirea dreptului civil il constituie ceea ce am denumit “raporturile juridice” de drept civil, raporturi care constituie obiectul de reglementare al normelor de drept civil (si respectiv obiectul de studiu al stiintei dreptului civil).
Dreptul civil reglementeaza doua mari categorii de raporturi sociale: raporturi patrimoniale – care au un continut economic si o valoare exprimabila in bani (ca, de ex., raporturile de proprietate, de mostenire, de obligatii pecuniare etc.); raporturi extrapatrimoniale – acele raporturi sociale personale nepatrimoniale, lipsite de continut economic, in care se manifesta individualitatea persoanei (ca de ex. cele legate de numele persoanei, de starea sa civila, de capacitatea sa juridica etc.).

Pentru mai multe detalii urmareste Wikipedia

TAGURI

avocat drept civil

avocat drept civil,  un avocat drept civil Diana Ciocarlan, Diana Ciocarlan avocat drept civil

Share Button
0

Related Posts

Avocat dreptul protectiei consumatorului

Statul, prin mijloacele prevazute de lege, protejeaza cetatenii in calitatea lor de consumatori, asigurind cadrul necesar accesului neingradit la pro duse si servicii, informarii lor complete despre caracteristicile esentiale ale…
Read more

Avocat dreptul muncii

Dreptul muncii este ramura de drept care cuprinde normele juridice aplicabile relatiilor de munca individuale si colective ce se nasc intre patroni si salariati cu ocazia prestarii muncii .Prestarea muncii…
Read more

Avocat dreptul mediului

Definiţia, metoda de reglementare şi obiectul dreptului mediului. DREPTUL MEDIULUI = ramură de drept distinctă din sistemul de drept românesc, formată din totalitatea normelor juridice care reglementează relaţiile dintre persoane…
Read more
error: Nu poti sa copiezi continutul, dar te invitam sa citesti!
Atinge pentru a ma suna!